Experiència mexicana (la meva intervenció , ahir dimarts 25 de juny , a la CEN del PSC)



No tenia previst intervenir però m’ha sorprès que una qüestió de tanta transcendència, evidentment no la única, com la de la constitució demà del Pacte Nacional pel dret a decidir i la conveniència o no d’assistir per part nostra, en certa mesura s’hagi obviat.

Sincerament crec que tenim algun problema conjuntural. Intentaré breument apuntar-los per veure si entre tots i totes podem cercar solucions. Al meu parer, un primer problema de concepció política no únicament nostre i que amenaça convertir-se, si em cedeixes Maurici (Lucena) el copyright,   en un problema d’inconsistència atemporal : confondre sistemàticament Catalunya amb CiU. No sóc un gran interpretador d’enquestes i sovint les obvio , però aquestes darreres em sembla prou clar que coincideixen en assenyalar que ni de lluny estem instal.lats en una situació de pensament únic i hegemonia convergent i per tant tirar la tovallola que representa la oportunitat de  participar  i influir des de dins d’aquest procés que s’ha endegat a Catalunya, en bona part avalat per les urnes  i en menor mesura per certes desídies nostres,  esdevé un error estratègic, també tàctic, de  certa dimensió.

Una altre problema és de comunicació  i segurament té a veure amb la històrica concepció míop de l’esquerra tradicional en relació als mitjans de comunicació. I és que al meu parer no es pot no comunicar. Una teoria de la comunicació evidentment no de collita pròpia sinó avalada científicament. Intentaré il.lustrar aquesta teoria amb un divertida experiència mexicana que crec ens vindrà bé per a desdramatitzar aquestes sovint solemnes reunions.

Fa uns anys em va tocar viure  per motius professionals un mes a Mèxic DF en un hotel d’una certa precarietat estructural. La calor extrema, la manca d’aire condicionat, les finestres obertes , unes parets primes com un paper de fumar i uns veïns contigus d’una desinhibida i prolífica activitat sexual  constitueixen els fonaments de la meva exemplificadora experiència. Cada matí coincidia amb la parella en qüestió a l’hora d’esmorzar i la meva percepció en relació a la seva felicitat matinal em resultava més que evident. Sense voler,  aquella parella m’estava comunicant , i segurament contagiant,  un estat de desig, quelcom superior a la seva intencionalitat. No és possible no comunicar. Ni per omissió. Mantenir-nos al marge del Pacte nacional segurament projectarà i comunicarà sense intencionalitat, sense voluntat, com la parella mexicana, una imatge d’auto exclusió del dret a decidir, i en bona part del catalanisme polític,  injusta amb la nostra actitud fins ara a l’actual conjuntura política . I amb la nostra tradició : una imatge amb Ciutadans, PP i els sectors més reaccionaris dels nostres empresaris.

Mantenir R que R les tesis federalistes sense més, sense la suficient cintura política per a, des de dins, mirar de desgastar a CiU  amb arguments polítics i amb aliats i complicitats naturals, esdevindrà un error a mig termini. Si aquest procés fracassa, que evidentment pot fracassar pels continus errors d’una formació, CiU,  sense un full de ruta clar, no hauria de ser per la nostra proactivitat en contra d’un procés que és vist per bona part de la ciutadania , agradi més o agradi menys, com un procés nítidament democràtic. I fruit de la desesperança amb l’estat. I és que el separatisme mai ha estat una opció  d’orientació política majoritària a Catalunya. Ni després del juliol del 36 quan realment es va tenir la gran oportunitat que finalment és desdenyada. Però emergeix en conjuntures de desesperança com l’actual. Mai és trista la veritat, el que no té és remei.

Hauríem de fixar amb més cintura , i més sovint, les nostres posicions. Em resulta bastant inversemblant la nostra desaparició dels espais d’opinió més enllà d’algun article de foto-call de primàries i per tant d’escàs interès general. En aquest sentit subscric bona part de la recent entrevista a l’Antonio Balmón a El País. Tot i que la coincidència resulta normal i irrellevant,  el que em va cridar l’atenció  va ser el titular escollit : ‘Els socialistes estem desorientats’. Semànticament la paraula desorientat vol dir perdre el sentit de la posició geogràfica. Amb això no vull dir que aquesta era la intencionalitat de l’entrevistat en la seva impecable entrevista però si que segurament és un problema que arrossega el nostre subconscient col.lectiu. I ens limita.  I és que aquest titular entra en contradicció amb un contingut que em sembla del millor que hem fet darrerament per tal de fixar comunicativament posicions polítiques de veritat com per exemple les referents al dret a decidir . Altres vegades ho hem intentat, dins del lògic marc de fer confiança a les iniciatives del nostre primer secretari que ha de tenir tot òrgan de direcció,  amb assumptes com les del concert basc i la crítica a la monarquia amb les que estic plenament d’acord i que no es van acordar  en cap òrgan deliberatiu del partit.

Estic plenament d’acord amb l’Antonio en el fet que hem de recuperar la cultura del pacte. Jo només afegiria que prioritzant Catalunya i sent conscient de les dificultats que tindrem amb una Espanya governada per un PP en clara ofensiva recentralitzadora. I amb uns sectors del PSOE, no minoritaris, amb els que cal encara molta pedagogia autènticament federalista.

Acabo. Celestino (Corbacho), amb tot el respecte polític que et professo, jo no sóc rellevant i per tant no m’he donat per al·ludit per les teves de ben segur poc matisades declaracions. No sóc independentista, segurament no ho seré mai tot i que amb les meves filles ja no ho tinc tan clar. Espero que  pel fet de no ser anti independentista no passi automàticament a engreixar les rengles de l’independentisme. He passat la revetlla amb la meva família 'política', tota d’origen extremeny i per cert, amb algun lligam llunyà amb la teva. Et faig avinent el seu cansament amb els jacobins posicionaments de l’ex president extremeny , senyor Ibarra, (o hauria de dir company?). Com també el seu escàs neguit davant la possibilitat d’un eventual i no desitjat per ells estat propi per a Catalunya i que al seu parer sempre mantindria de manera natural els lligams fraternals amb Espanya. Potser és una família poc significativa.

Jordi del Río

0 comentaris: