Per una veritable restauració política i social: votaré Esquerra Republicana de Catalunya



El desembre de 1957 Carles Riba, en un  dels habituals i clandestins  discursos de fi d’any com a president de l’Institut d’Estudis Catalans , assenyalava que Prat de la Riba, fundador de la institució, solia avisar que les contrapartides de tota renaixença, mentre no s’organitza en restauració, acabaven sent sempre “el tumult, la divagació i la baralla estèril”. Però no era aquest un relat pessimista: “Catalunya sempre tingué alguns homes amb profunda visió de les tàctiques adequades per a fer real allò que només era possible”, afegia. Paraules comprensibles venint d’un fundador de la Lliga regionalista i per tant d’un home d’ordre. Potser tenia raó. Crec esbrinar, com apunta el mateix Carles Riba, que el que volia expressar l’escriptor de La Nacionalitat Catalana  era que, en rigor, reneix aquell poble  que orienta la seva represa cap a esdevenir el que s’és segons una imatge ideal d’ell mateix. Però clar, en la mesura que es coneix i comparteix aquesta imatge ideal d’allò que es vol ser. Potser per això, la tercera restauració borbònica, l’anomenada transició democràtica del 1975, tot i provocar una llarga estabilitat democràtica, ha acabat frustrant a Catalunya tantes expectatives de llibertats nacionals i socials. Fins i tot, a ciutadans que com jo, vam ser formats políticament en la bona fe del federalisme. I potser també per això, a Catalunya tenim alguns problemes per començar aquesta voluntat de represa manifestada tan sols fa dos mesos i de manera tan majoritària a les urnes : 72 de 135 representants del poble de Catalunya. Sovint em pregunto quina serà aquesta imatge ideal en relació a allò que majoritàriament volem ser. I, arribat el moment de les urnes,  quines són les forces polítiques que millor connecten amb aquesta imatge ideal.

Jo no vinc d’una tradició política independentista. He militat sempre, des de ben petitet, en el socialisme catalanista. I sí, he votat Felipe González. Ara, valorant les seves llums i ombres, em ratifico en les paraules del gran i irònic Billy Wilder: “nobody´s perfect”. I vaig ser fidel a l’organització fins que vaig considerar , amb un alt cost emocional, que primer havia de ser fidel a la meva ideologia, que era un greu error polític viure a esquenes d’una realitat que sortia al carrer i es manifestava cívicament amb la maduresa d’uns arguments polítics, econòmics i socials incontestables. Fins que vaig veure clar que el socialisme orgànic català, el socialisme reduït al “company partit”, ja no era societat perquè renunciava a ser-ho per acomodatícies prioritats individuals, que no col·lectives. Redactar ara el memorial de greuges d’un Estat tant sord a les nostres demandes es faria  feixuc i obvi a l’hora d’evidenciar el que ja ningú nega: que el  país , també fruit d’una crisi especialment ferotge amb les classes més desfavorides , ha desplaçat les seves percepcions i prioritats polítiques. Fins i tot, molts federalistes són ara independentistes perquè creuen que ja és la única manera de solucionar els nostres dèficits nacionals i socials.

I és que som molts, cada vegada més, gent diversa, conscients que a Catalunya cal una nova situació. Una renaixença que ens porti a una veritable restauració política i social que deixi enrere d’una vegada per totes el que un dels més prestigiosos constitucionalistes espanyols, el professor Muñoz Machado, anomena ‘el error originario’ d’un estat de les autonomies cada vegada més devaluat i que juntament amb el deterior de les seves institucions constitucionals el porta a concloure de forma molt contundent: ‘repensar el estado o destruirlo’. Per a nosaltres aquest temps ja ha passat. Ni volem repensar ni molt menys destruir Espanya. Volem construir Catalunya: un nou país, més lliure, just i decent.

I, com Prat de la Riba, sóc optimista. Per això votaré Esquerra Republicana de Catalunya. Votaré la meva particular posada al dia de “socialistes i catalanistes per les mateixes raons.” Votaré homes i dones que, com Oriol Junqueras, Marta Rovira, Joan Tardà, Ester Capella i tants d’altres,  ens han demostrat que tenen la visió, l’èpica i l’ètica per a fer real allò que fa molt poc només era possible: la nostra total emancipació nacional i social. I sobretot des d’una sensibilitat progressista, netament republicana, en valors i principis. Conscients que el combat contra la corrupció política s’ha de situar amb major rellevància acompanyant la construcció nacional. Que, per exemple, Millet i Montull ho tindran una mica més difícil per campar de forma impune pels nostres carrers en un estat propi. Que fenòmens com el que representen Bustos o la família Pujol no tindran mai més les complicitats del poder polític.

Crec sincerament que Esquerra Republicana de Catalunya representa aquesta imatge ideal d’allò que volem ser amb tota la credibilitat històrica i conjuntural: un nou país, lliure, just i decent. I també per demoscòpia perquè Catalunya és un país majoritàriament catalanista i de centre-esquerra, sense compartiments estancs en aquesta dualitat com voldrien alguns excombatents d’una unitat civil que mai ha estat en qüestió.

Aquestes eleccions generals haurien d’esdevenir una excel·lent oportunitat per ocupar espais de defensa d’un vot emancipador majoritari fa tot just ara dos mesos. Des de capteniments progressistes a Catalunya només hi ha dues opcions amb possibilitats de guanyar les eleccions: En Comú Podem i Esquerra Republicana de Catalunya. Passi el que passi, Espanya continuarà a la mateixa distància i moltes coses continuaran igual. Sobretot, si com indiquen totes les enquestes i les intuïcions polítiques més assenyades, el pany i forrellat en relació a les nostres aspiracions emancipadores surten guanyadores. Per això votaré Esquerra Republicana de Catalunya. Perquè sóc socialista i perquè els republicans són la garantia d’una veritable restauració política que ens porti a una República lliure, justa i decent.


0 comentaris: